Підсумки жовтневого засідання FATF: Держфінмоніторинг доповів про головне

Поділитися сюжетом
Підсумки жовтневого засідання FATF: Держфінмоніторинг доповів про головне

У період з 21 по 25 жовтня п.р. Державна служба фінансового моніторингу України (по квоті Комітету Ради Європи MONEYVAL та за підтримки проекту Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EUACI)), взяла участь у черговому Пленарному засіданні та засіданнях відповідних робочих груп FATF, у м. Париж (Французька Республіка).

На засіданнях розглянуто питання, що стосуються глобальних заходів, які вживаються у сфері протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (ПВК/ФТ/ФРЗМЗ).

Важливим для України став черговий розгляд питання щодо подальшого застосування до РФ санкцій за порушення нею Стандартів FATF, які продовжують продукувати щоденно зростаючі ризики та загрози ВК/ФТ/ФРЗМЗ.

Відповідно до офіційної інформації FATF за наслідками Пленарного засідання, зупинення членства РФ у FATF залишається в силі. У продовження заяв, опублікованих з березня 2022 р., FATF повторно наголошує, що всі юрисдикції повинні бути пильними щодо поточних та нових ризиків обходу заходів, вжитих проти РФ з метою захисту міжнародної фінансової системи.

Нагадуємо, що за наслідками Пленарного засідання у лютому п.р., FATF прийнято відповідну Заяву, відповідно до якої, члени FATF із занепокоєнням відзначають потенційні ризики для міжнародної фінансової системи, включаючи зростаючі фінансові зв'язки РФ з країнами, на які поширюються контрзаходи FATF, ризики фінансування розповсюдження зброї масового знищення (ЗМЗ), а також зловмисну кіберактивність і атаки програм-вимагачів. Зважаючи на серйозність цих ризиків, багато членів FATF вживають проактивних заходів для захисту себе та Глобальної фінансової системи.

«FATF закликає всі юрисдикції продовжувати зберігати пильність через вищезгадані ризики. Як і з початку агресивної війни РФ, члени FATF продовжуватимуть стежити за ситуацією та ризиками, що загрожують глобальній фінансовій системі. Як призупинений член FATF, РФ залишається відповідальною за виконання своїх зобов'язань щодо впровадження стандартів FATF.

Також, враховуючи другу річницю з початку агресії РФ проти України FATF підтвердило свою Заяву опубліковану 24.02.2023 р.».

Варто нагадати, що у червні п.р. FATF приняла оновлену заяву щодо Корейської Народної Демократичної Республіки (КНДР). У заяві за наслідками жовтневого Пленарного засідання FATF продовжує висловлювати стурбованість щодо КНДР через її неспроможність усунути значні недоліки у своїй системі ПВК/ФТ. FATF також вказує на серйозні загрози, пов’язані з незаконною діяльністю КНДР щодо поширення зброї масового знищення та її фінансування.

FATF зазначає, що незважаючи на публічні заклики стосовно (1) припинення кореспондентських відносин з банками КНДР; (2) закриття будь-яких дочірніх компаній або філій банків КНДР у своїх країнах; (3) обмеження бізнесових відносин та фінансових операцій із її особами, КНДР розширила зв’язок із міжнародною фінансовою системою, що підвищує ризики ФРЗМЗ.

Враховуючи стратегічне військове та економічне партнерство КНДР з РФ, це слід розглядати в контексті прямого безпосереднього зв’язку з РФ та її ризиками.

FATF також закликає країни належним чином оцінити та врахувати підвищений ризик ФРЗМЗ КНДР. FATF вказала, що у зв’язку із припиненням мандату Групи експертів Комітету ООН 1718, FATF буде контролювати заходи з дотримання цільових фінансових санкцій КНДР та впровадження контрзаходів проти КНДР. Україна продовжує підтримувати цю активність FATF.

Також, FATF наголошує на тому, що Іран не зміг виправити свої стратегічні недоліки в системі протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму, і знову закликає всі юрисдикції застосовувати відповідні контрзаходи для захисту від ризиків фінансування тероризму, що виходять з Ірану.

В таких умовах, викликає занепокоєність публічна інформація щодо тісної співпраці між РФ та Іраном у фінансово-економічній та військовій сфері, що може вливати на дотримання цими країнами Глобального Стандарту FATF.

По завершенню Пленарного засідання FATF Голова Державної служби фінансового моніторингу України Ігор Черкаський зазначив:

«Зупинення членства росії в Групі з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей організації не надає їй імунітету для подальшого порушення Мандату FATF. Ми проводимо важку формальну та неформальну технічну роботу в рамках FATF та продовжуємо порушувати питання ризиків, що несе росія для Глобального середовища боротьби з фінансуванням розповсюдження, фінансуванням тероризму та відмиванням коштів.

Комунікація з делегаціями країн-членів FATF та керівництвом організації забезпечує стійку підтримку з боку FATF України, яка страждає від загарбницької війни російської федерації.

У зв’язку зі зростанням загроз, пов'язаних із посиленням співпраці росії з КНДР та Іраном, закликаємо іноземні юрисдикції активно інтегрувати ці ризики у свої національні оцінки ризиків. Крім того, рекомендуємо зміцнити керівні настанови для ефективного оцінювання ризиків фінансових зв’язків росії із зазначеними країнами, що включені до чорного списку FATF”.

Держфінмоніторинг продовжуватиме вживати заходів з метою реагування на ризики та загрози, що створює РФ у сфері ВК/ФТ/ФРЗМЗ, а також накладення санкцій на країну-агресора.

Джерело: znaj.ua
Астрологи назвали знаки Зодіаку, які прагнуть самотності: їм потрібен простір навіть у стосунках
Виплатять 150 тисяч гривень: молоді дали унікальний шанс
Зеленський розпорядився роздати українцям по 1000 грн
Субсидія для безробітних: ПФУ пояснив нюанси оформлення допомоги
Підвищення тарифів у 2025 році: українців попередили, чи може статись новий удар по фінансам
Скандал з фіктивною інвалідністю: в Україні звільнились шість керівників прокуратур
Неправильне горіння газу: що потрібно знати кожному користувачу плити
Смачна вечеря за лічені хвилини: рецепт курки з грибами
Чоловікам віддаватимуть дітей після розлучення: з'явився революційний законопроект
Загроза втрати грошей з рахунків: у Держспецзв’язку попередили про масштабну кібератаку
"Не допоможе більше людей": військовий пояснив, в чому головна проблема у підрозділах ЗСУ
Робота для українців у Польщі: що треба знати, щоб хапатися за голову
F-16 проти КАБів: військовий експерт розповів, як змінилася ситуація на фронті
Білорусь вже не будує військове містечко біля України: супутникові знімки
Краще з цим не "тормозити": що загрожує українцям, які відкладуть оформлення субсидії
Як приготувати ліниві пиріжки: простий рецепт швидкого перекусу
Покарання за пальне світить українцям: названо випадок, коли доведеться сплатити штраф
Єрмак провів зустріч з делегацією Європарламенту: що обговорили
Облави ТЦК на концертах та у ТЦ: нардеп зробив важливу заяву
"Київстар" показав, як заощадити на зв'язку: 6 "лайфгаків" для абонентів
Як поливати кімнатні рослини: корисні поради садівників
Космічні сили США запустять систему глушіння сигналу супутників РФ і КНР
Держфінмоніторинг продовжує боротися з країною -агресором на економічному фронті: зупинення членства РФ у FATF продовжено
"Київтеплоенерго" закликало провести важливу процедуру: інакше платіжки будуть космічними
Завжди підтримував росію: українець наплював на безпеку мирних людей та виконав завдання рф, подробиці від СБУ
Держшахти та водоканали заборгували «Укренерго» мільярди гривень – радник прем'єра
"Штанці не ті...": Тарас Цимбалюк перетворив кохану на наречену, фанатки кусають губи
Підсанкційний болгарський політик Манолєв має контракт на 400 млн євро з "Агенцією оборонних закупівель" МОУ - ЗМІ
Допомогли депутату з інвалідністю: на Вінниччині вручили підозри чотирьом лікарям
Пенсіонерам дали надію: на скільки можуть збільшитися виплати у 2025 році
Мариновані кабачки на зиму: найпростіший рецепт
Кличко нагородив киян - призерів Олімпійських і Паралімпійських ігор у Парижі
Держава має взяти на себе витрати за комуналку громадян: як працює компенсація по закону
Поява солдатів КНДР в РФ: Bloomberg дізнався про два варіанти відповіді НАТО
Субсидія за новими правилами: які доходи можуть позбавити допомоги
Ощадбанк лишив пенсіонерку без грошей: справу не вирішили після чотирьох місяців
Дівчина 9 років листувалася з коханим, не підозрюючи, що це її сестра: "Чому ти не зупинилася..."
Скандал з ТЦК та блогером у Харкові: омбудсмен влаштує перевірку дій військових
Як правильно підгодувати лохину восени і врятувати її від морозів: поради фермерів